به نظر میرسد که همه ما باید روی این قضیه به توافق برسیم که فارغ از زبانهای برنامهنویسی جدیدی که وارد عرصه برنامهنویسی شدهاند، C و C++ هیچ گاه کهنه نمیشوند و هنوز هم استفادهپذیری بسیار بالایی دارند. واقعیت را بگوییم، هیچ زبان برنامهنویسی وجود ندارد که بتواند جایگزین C و C++ بشود. تنها چیزی که میتوانیم شاهد باشیم ارائه بروزرسانی و بهبودهایی برای این دو زبان است. Rust را میتوان یک نسخه بهبود/ارتقا یافته از زبان C دانست. این زبان در سال ۲۰۱۴ توسط موزیلا عرضه شد و در مدت کوتاهی توانست رشد و محبوبیت بسیار زیادی به دست بیاورد. مطابق با آمار وبسایت StackOverflow در سال ۲۰۱۸، Rust دوست داشتنیترین زبان برنامهنویسی در جهان بوده است.
Rust یک زبان برنامهنویسی سیستمی است که برای داشتن سرعت بالا، توانایی در موازی سازی و امنیت حافظه ایجاد شده است. این سه مورد را میتوان تا حدی نقاط ضعف C و C++ نیز دانست. Rust به عنوان یک زبان برنامهنویسی متن باز ارائه شده و توسط جامعهای از توسعهدهندگان ایجاد شده است. Rust یک زبان بروز است و به صورت اساسی از طریق موزیلا پشتیبانی میشود.
Rust برای اینکه بتواند بهترین کارایی را از خود نشان دهد، المانهای کلیدی مربوط به زبانهای برنامهنویسی جدید و قدیم را با همدیگر ترکیب کرده است و در حال حاضر توانسته که به هدف خود برسد. این ترکیب باعث شده که Rust را به عنوان یک زبان قدرتمند و سریع بشناسیم که حال میتوان از آن در گسترهی بزرگی از اپلیکیشنها استفاده کرد. همچنین در Rust از قابلیتهای زبانهای سطح بالا همراه با کارایی زبانهای سطح پایین استفاده شده است.
ویژگیهای اصلی Rust
۱. مدیریت منابع
این مورد یکی از بهترین ویژگیهایی است که میتوان در زبان برنامهنویسی Rust مشاهده کرد. در Rust بجای استفاده از الگوریتم brute force –که در زبانهای دیگر استفاده میشود– از الگوریتم mutable borrowing بهره میگیرید. این الگوریتم اطمینان این را میدهد که منابع از طریق یک سیستم منحصر به فرد به نام Resource Acquisition Is Initialization مدیریت میشود. Rust همچنین از پشته تخصیص مقدار برای مدیریت منابع استفاده میکند.
۲. بدون نرخ انتزاع
این ویژگی بدان معناست که Rust میتواند میزان استفاده از حافظه را در روند اجرا دنبال کند. اما در زبان برنامهنویسی C از تکنیک reference counting استفاده نمیشود. ایده این است که انتزاع سازی نباید روی پیادهسازی اصلی تاثیر مستقیمی داشته باشد.
۳. امنیت حافظه
یکی از مهمترین ویژگیهایی که Rust براساس آن شناخته میشود، امنیت حافظه در آن است. در این زبان تنها به مقادیر دادهای اجازه مقداردهی داده میشود که از یک الگوی ثابت و مشخص پیروی کند. درغیر اینصورت به اشارهگرهای null اجازه کار نمیدهد. این موضوع باعث بالا رفتن امنیت حافظه میشود. Rust یک کتابخانه اضافی دارد که وظیفه آن بررسی null بودن یک پوینتر به صورت مستقل است.
۴. الگوی تطبیقی
Rust از این ویژگی برای بررسی الگوی توکنها استفاده میکند. با استفاده از این روش میتوان متوجه شد که یک توکن از الگوی خاصی پیروی میکند یا نه. منظور از توکنها اساسا یک لیست از دادهها هستند.
۵. نوع دادهای
Rust در عبارات برنامهنویسی قابلیت تشخیص نوع دادهای را به صورت خودکار دارد. بنابراین شما سرعت بسیار بیشتری را در زمان توسعه اپلیکیشنهایتان در Rust خواهید داشت.
چرا باید Rust را یاد بگیریم؟
آیا ارزش آن را دارد که زمانتان را صرف یادگیری Rust بکنید؟ جواب قطعا بله است. در این قسمت از مطلب چندین دلیل برای اینکه باید Rust را یاد بگیرید لیست شده است:
۱. گارانتی در حفاظت از حافظه
Rust یکی از معدود زبانهای برنامهنویسی است که حفاظت از حافظه را برای شما تضمین میکند. این ویژگی باعث میشود که خطاها و مشکلات امنیتی کمتری در زمان دسترسی به حافظه RAM اتفاق بیافتد. شما دیگر نیاز ندارید که با Null سر و کار داشته باشید.
۲. استفاده از destructors
بسیاری از زبانهای برنامهنویسی مبتنی بر ویژگی automatic garbage collection هستند. اما Rust در این بین از destructors استفاده میکند.
۳. سازگاری با تمام سیستم عاملها
شما میتوانید از Rust برای تمام سیستم عاملهای دنیا استفاده کنید. Rust بر روی سیستم عاملهای ویندوز، مک و لینوکس بسیار سازگار و کارا است.
۴. یادگیری ساده
اگر تا حدی با C و C++ آشنایی داشته باشید، باید بگویم که استفاده کردن از Rust برایتان کار دشواری نخواهد بود. Rust یک زبان عبارت محور است و شما میتوانید تمام این موارد را به سرعت و آسانی یاد بگیرید.
فارغ از آنکه این زبان جدید است، اما وجود انجمنهای پشتیبانی بزرگ و همچنین حمایت مستقیم موزیلا از آن، Rust را به یک زبان ایدهآل برای یادگیری تبدیل کرده است.
برنامههای Rust
به عنوان یک زبان سیستمی از Rust میشود در تهیه یک حجم بزرگی از اپلیکیشنهای مختلف استفاده کرد. از این زبان میشود برای توسعه بازی، سیستمهای شبیهسازی، کامپوننت مربوط به مرورگرها، سیستمهای مدیریت فایل و حتی سیستم عامل استفاده کرد.
در حال حاضر برخی از شرکتهای بسیار محبوب مانند موزیلا، دراپباکس و... از این زبان برای توسعه اپلیکیشنهای خود استفاده میکنند. موزیلا در آخرین نسخه از مرورگر خود یعنی Firefox Quantum از قدرت Rust استفاده کرد.
در پایان
اگر شما یک برنامهنویس هستید به نظر میرسد که یادگیری Rust میتواند مسیر جدیدی در حیطه کاری شما درست کند. با استفاده از این زبان میتوانید اپلیکیشنهای بسیار پیچیدهای را در زمان کمی توسعه بدهید و آنها را منتشر سازید.
دیدگاه و پرسش
در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید
در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید