در سالهای اخیر، محبوبیت اپلیکیشنهای موبایل بیشتر و بیشتر شده است. طیفی از افراد را به برنامه نویسی این اپلیکیشنها علاقهمند کرده است. خوشبختانه ابزارهای برنامه نویسی بسیاری در دسترس توسعه دهندگانی است که میخواهند اپلیکیشنهای تلفنهای همراه را بسازند. در میان این ابزارها فلاتر (Flutter) وجود دارد که اخیراً خود را از رقیبانش متمایز کرده است.
فلاتر (Flutter) چیست ؟
فلاتر یک کیت توسعه نرمافزار UI منبع باز است که توسط گوگل ایجاد شده است. برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید (Android)، ios، لینوکس(Linux)، ویندوز و وب از یک پایگاه کد استفاده میشود. اولین نسخه fluttetr با نام (Sky) شناخته میشد که روی سیستم عامل اندروید اجرا شد. به بیان ساده، فلاتر به شما این امکان را میدهد که یک اپلیکیشن تلفن همراه فقط با یک پایگاه کد ایجاد کنید. این بدان معناست که شما میتوانید از یک زبان برنامه نویسی و یک کد برای ایجاد دو برنامه مختلف برای اندروید و ios استفاده کنید(Cross platform). دلیل اینکه گوگل fluttetr را ساخت این بود که کار توسعه دهندگان را آسانتر کند تا بهترین برنامههای ممکن را بسازند. از توسعه دهندگان برنامهها انتظار میرود ویژگیهای جدیدی برای برنامهها ایجاد کنند که سرعت و عملکرد برنامه را به خطر نیاندازد.
دقت کنید که fluttetr یک زبان برنامه نویسی نیست، بلکه یک فریمورک میباشد. برای توسعه فلاتر، از یک زبان برنامه نویسی به نام دارت (Dart) استفاده میشود. این زبان در اکتبر 2011 توسط گوگل ایجاد شد. اما در طی سالهای گذشته بسیار پیشرفت کرده است. دارت بر روی توسعه front-end تمرکز دارد و شما میتوانید از آن برای ایجاد برنامههای موبایل و وب استفاده کنید. همچنین برای توسعه اندروید از زبانهای برنامه نویسی جاوا و کاتلین (Java / Kotlin) نیز استفاده میشود.
علاوه بر زبان برنامه نویسی دارت، از (c++) نیز در فلاتر استفاده میشود. اما به یاد داشته باشید که دارت و fluttetr به شما کمک میکنند تجربههای شگفتانگیزی را در ios، اندروید و وب ایجاد کنید. با توجه به اهمیت فلاتر در توسعه موبایل و وب، ترکیب fluttetr و دارت یک گزینه عالی در این زمینه است.
شما عزیزان میتوانید؛ از طریق وبسایت راکت دورهی آموزشی فلاتر را مشاهده کنید.
کدام برنامه ها با فلاتر ساخته شدهاند؟
فلاتر ( flutter ) در دسامبر 2018 وارد بازار شد. اگرچه فلاتر یک چارچوب جدید است، اما با این وجود فضا و بازار صنعت را با موفقیت اشغال کرده است. در حال حاضر، علی بابا (Alibaba) و تنسنت (Tencent) از این سیستم عامل استفاده میکنند. گوگل حتی از فلاتر در توسعه برنامه (Google Ads) استفاده کرده است. در ادامه به برنامههای ابتکاری دیگری که با استفاده از فلاتر ساخته میشوند و نمونهای از توانایی آن برای ساخت برنامهها در دستههای مختلف اشاره میکنیم: (Reflectly app)، (eBay motors)، (Hamilton musical app) و ...
علاوه بر برنامههای تلفن همراه، فلاتر از تولید محتوای وب ارائه شده با استفاده از فنآوریهای وب پشتیبانی میکند مثل: HTML ، CSS و JavaScript . همچنین fluttetr برای برنامههای موبایلی که میخواهند هم در اندروید و هم در ios اجرا شوند(Cross platform)، بهینه شده است. فلاتر برای برنامههای تعاملی که میخواهید در صفحات وب یا دسک تاپ خود اجرا کنید بسیار مناسب است. البته شما با فلاتر نمیتوانید یک سری از کارها را انجام دهید. مثلا شما نمیتوانید از فلاتر برای ساخت برنامه برای tvos ، watchOS، کارپلی(CarPlay) یا اندروید آتو (Android Auto) استفاده کنید. همچنین fluttetr محدویتهای زیادی در پشتیبانی از Wear OS دارد.
مزایا و معایب فلاتر چیست؟
یکی از بزرگترین مزایای fluttetr توسعه بین پلتفرمی است که توسعه دهندگان میتوانند همزمان برنامههای جذابی را در سیستم عاملهای ios و اندروید بسازند. علاوه بر این، برنامه نویسی فلاتر باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بیشتری نسبت به توسعههای گذشته میشود. fluttetr دارای مزایای زیادی نسبت به رقباست. این مزایای ذاتی زبان برنامه نویسی و مجموعهای از ابزارهای توسعه است که به flutter اجازه میدهد تا مشکلات و معایبی را حل کند که سایر فناوریها از پس آن بر نمیآیند.
البته فلاتر معایبی نیز دارد که از جمله آنها این است که flutter فضای زیادی را اشغال میکند و بارگیری یا به روزرسانی آنها بیشتر طول میکشد. fluttetr با استفاده از کتابخانه خود تا حدودی طراحی مواد و مولفههای مخصوص ios و اندروید را تکرار میکند، اما کاملاً یکسان نیست.
چرا باید فلاتر را یاد بگیریم ؟
فلاتر توسط گوگل پشتیبانی میشود. همین جمله باعث میشود بدانیم که زبان دارت و fluttetr قرار است پیشرفتها و بروز رسانیهای زیادی داشته باشند. flutter تازه شروع به کار کرده و پیشبینی میشود پیشرفتهای زیادی داشته باشد. fluttetr هم خروجی iosو هم اندروید را به ما میدهد. این یعنی ما برنامهی (Cross platform) مینویسیم و میتوانیم اپلیکشین خود را در اختیار همگان قرار دهیم. این موضوع یعنی صرفهجویی در وقت و هزینه و بازدهی بالاتر. امیدوارم با این مقاله تا حدودی با فلاتر آشنا شده باشید.
منابع: medium.com , flutter.dev, freecodecamp.org
دیدگاه و پرسش
در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید
در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید