اگر شما یک توسعهدهنده موبایل برای آندروید هستید، مطمئنا میدانید که برای مدتی طولانی تنها راه توسعه اپلیکیشنها به صورت نیتیو استفاده از جاوا بوده است. اما آیا میدانستید که یک زبان برنامهنویسی دیگر در یک سمت دیگر از جهان بوجود آمده که رقیبی جدی برای جاوا در حوزه توسعه اپلیکیشنهای موبایل به شمار میرود؟ کاتلین نام این زبان است که بسیاری از توسعهدهندگان معتقدند این زبان میتواند در دنیای توسعه اپلیکیشنهای آندرویدی جای جاوا را بگیرد.
در این مطلب از وبسایت راکت قصد دارم شما را ابتدا با زبانهای جاوا و کاتلین به خوبی آشنا کنم و بعد از آن سراغ مزایا و معایب هر کدام از این موارد بروم. مطمئنا داشتن درک روی این مسئله میتواند در کارهای آیندهتان تاثیرگذار باشد.
جاوا
جاوا یکی از زبانهای برنامهنویسی بسیار محبوب است که در دنیای توسعه اپلیکیشنهای آندرویدی نقش اصلی را بازی میکند. البته این موضوع نیز مهم است که بدانید، خود آندروید نیز با استفاده از جاوا نوشته شده است. جاوا توسط سان مایکروسیستم که در حال حاضر توسط اوراکل مدیریت میشود توسعه داده شده. جاوا یک زبان شئگرا کامل است که از نظر محبوبیت در وبسایت گیتهاب مقام دوم را به خود اختصاص داده است. جاوا بیش از ۲۰ سال است که در دنیای برنامهنویسی وجود دارد و محبوبیت آن نیز فعلا در حال رشد است.
مزایای جاوا
- درک پذیری بالای کدها.
- انعطافپذیر. شما میتوانید جاوا را در هر جا که ماشین مجازی آن وجود دارد استفاده کنید.
- قابلیت توسعه اپلیکیشنها به صورت چندسکویی.
- در Android SDK کتابخانههای استاندارد مبتنی بر جاوا بسیار زیادی وجود دارد، بنابراین دستتان باز است.
- جاوا اکوسیستم متن باز بزرگی دارد.
- جاوا در مقابل زبانی مانند کاتلین اپلیکیشنهای سبکتر همراه با کارایی بهتری را ایجاد میکند. زمانی که پردازش سنگینی در اپلیکیشن وجود داشته باشد این موضوع پدیدار خواهد شد.
- سرعت اجرای پروژهها در جاوا بیشتر از کاتلین است.
معایب جاوا
- جاوا محدودیتهایی دارد که در زمان طراحی Android API خود را نشان میدهد.
- به عنوان یک زبان برنامهنویسی کامل، جاوا مشکلات و باگهای بسیار زیادی میتواند برای توسعه دهنده ایجاد کند که این خود مشکل بزرگی است.
- معمولا میزان استفاده از منابع سختافزاری در جاوا بالا است.
چند مورد از اپلیکیشنهای نوشته شده با جاوا
- Android-oss (official Kickstarter Android app)
- NewPipe (Youtube frontend for Android)
- Wordpress Engineering (official WordPress App for Android)
کاتلین
کاتلین توسط برنامهنویسان Jetbrains توسعه داده شده است. هدف آنها از توسعه این زبان، اضافه کردن ویژگیهای حرفهایتر به جاوا برای مدیریت اپلیکیشنهای موبایل و روند توسعه آنها بود. کاتلین یک زبان برنامهنویسی متن باز و استاتیک است، همچنین باید بگوییم که کاتلین براساس Java Virtual Machine یا JVM کار میکند. اما جدای از توسعه آندروید، کاتلین را میتوان به جاوااسکریپت نیز برای مرورگر و همچنین برای آیاواس به صورت نیتیو تبدیل کرد.
مزایای کاتلین
- کاتلین توانایی بالایی در توسعه اپلیکیشنهای مبتنی بر آندروید دارد اما این موضوع تنها برای موبایل نیست بلکه ما میتوانیم چنین حالتی را برای توسعه پروژههای بک-اند با استفاده از Spring نیز مشاهده کنیم. کاتلین در روال توسعه اپلیکیشنهای مبتنی بر Spring میتواند کمک بسیار زیادی به ما بکند.
- قابلیتهایی در کاتلین پیادهسازی شده است که به ما امکان بسیار سریعی را برای سوئیچ کردن از جاوا به کاتلین و بلعکس را با استفاده از یکسری پلاگین میدهد.
- در کاتلین توابع افزودنی هوشمندی وجود دارد که به توسعهدهندگان امکان ساخت APIهای بهتری را میدهد.
- در تایپ سیستم کاتلین مقدار null وجود دارد. عدم وجود این مقدار در زبان جاوا بسیاری از اوقات باعث دردسر میشد چرا که آندروید از این دیتا تایپ استفاده میکند.
- کاتلین نسبت به جاوا مختصرتر است، از این رو شما با خطاهای کمتری روبرو خواهید بود.
- از آنجایی که کاتلین براساس JVM کار میکند، با تمام فریمورکها و کتابخانههای جاوا سازگاری داشته و توانایی اجرا و استفاده کردن از آنها را دارد.
- در حال حاضر بیشتر از ۲هزار پروژه متن باز برای کاتلین نوشته شده است که میتوانید از تمام آنها استفاده کنید، این مقدار در بازه زمانی کوتاهی توسعه داده شده و مطمئنا در آینده این مقدار افزایش پیدا میکند.
- استفاده از کاتلین کاملا رایگان است. بنابراین شما در روند یادگیری این ابزار با هیچ مشکلی مواجه نخواهید شد.
معایب کاتلین
- کاتلین از نظر سینتکس تا حد بسیار زیادی زبانی متفاوت نسبت به جاوا است. همین موضوع وقتی که مجبور باشید کل تیم را از جاوا به سمت کاتلین بکشانید ممکن است مشکلات یادگیری زیادی بوجود بیاورد.
- نسبت به جاوا، کاتلین از سرعت کامپایل کمتری برخوردار است. البته این موضوع همیشه ثابت نیست و ما در برخی بنچمارکها مشاهده کردهایم که سرعت کاتلین بیشتر است.
- جامعه توسعهدهندگان کوچک! چنین وضعیتی مشکلات یادگیری و پشتیبانی بسیار زیادی را بوجود خواهد آورد. شما در این حالت بسیار محدودتر از جاوا هستید. برای درک درستتر این قضیه کافیست نگاهی به جامعه استکاورفلو بیاندازید. تعداد سوالات تگ شده با کاتلین حدود ۸۰۰۰ است در حالیکه تعداد سوالات تگ شده با جاوا ۱.۳۷ میلیون است!
- پیدا کردن یک متخصص کاتلین کار سادهای نیست، از این جهت منتور پیدا کردن میتواند بسیار پیچیده باشد.
- پشتیبانی آندروید استدیو از جاوا تا حدی جامعتر از کاتلین است، اما این موضوع سبب نمیشود که مشکل چندانی بوجود بیاید.
چند مورد از اپلیکیشنهای نوشته شده با کاتلین
- Basecamp 3 Android app
- KotlinConf Schedule Application
در حالیکه کاتلین توانایی بسیار زیادی نسبت به جاوا ارائه میدهد اما با این حال کاتلین هنوز به بلوغ کامل نرسیده است. به یاد داشته باشید که سوئیچ کردن به کاتلین یا هر زبان دیگری برای یک تیم از توسعهدهندگان که ابزارهای خودشان را مفید و کابردی میدانند آسان نیست و چالشهای بسیار زیادی دارد.
شما باید سعی کنید حداقل یک ماه به افراد تیم اجازه دهید که با کاتلین آشنا شوند و کمی در اکوسیستم آن سیر نمایند. ممکن است توسعهدهندگان واقعا از کار کردن با کاتلین راحت نباشند. این موضوع نیز مهم است که بدانید: جاوا هیچ جایی نمی رود و هنوز هم برای توسعه اپلیکیشنهای آندرویدی گزینه اصلی خواهد بود.
اما اگر شما یک مبتدی باشید به نظر میرسد که برای استارتاپتان استفاده کردن از کاتلین منطقی باشد، چرا که تمام چالشها را در همان ابتدا طی میکنید. برای استفاده کردن از کاتلین در یک تیم مطمئن شوید که مزایای سوئیچ به کاتلین به صرفه خواهد بود یا خیر.
دیدگاه و پرسش
در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید
در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید