بهترین زبان برنامه نویسی برای توسعه سمت سرور
ﺯﻣﺎﻥ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ: 7 دقیقه

بهترین زبان برنامه نویسی برای توسعه سمت سرور

زبان‌های برنامه‌نویسی یک روش کلی برای دستور دادن به کامپیوترها برای انجام کارهای خاص است. هر زبان برنامه نویسی شامل یکسری نشانه و عبارت خاص است که با یادگیری آن‌ها می‌توانید به صورت‌های منحصر به فرد پروژه‌های مختلف را انجام دهید. با ترکیب این عبارت‌هاست که شما قادر خواهید بود تا از قابلیت‌های یک زبان استفاده کنید. از این جهت شما باید بدانید که هر زبان برنامه نویسی می‌تواند کاربرد متفاوتی داشته و قابلیت‌های مختلفی را پیاده‌سازی بکند.

در نهایت ممکن است شما به این نتیجه برسید که هر زبان برنامه نویسی جدای از اینکه قابلیت‌های مشترکی می‌توانند داشته باشند اما در نهایت از شخصیت متفاوتی برخوردار بوده و رفتارهای متمایزی دارند. در یک پروژه ممکن است یک زبان برنامه نویسی از موارد دیگر عملکرد بهتری داشته و در موارد دیگر همین زبان نتواند نتیجه‌ای که می‌خواهید را به بهترین شکل ممکن به شما ارائه کند.

در این مقاله اختصاصی از وبسایت راکت سراغ بهترین زبان‌های برنامه نویسی خواهیم رفت که در فرایند توسعه وب می‌تواند بهترین کاربردها را از خود نشان دهد. در نتیجه بهتر است در ادامه این مقاله همراه ما بمانید و از این موارد آگاه شوید.

مواردی که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهیم داد را براساس ایندکس‌های Google Trends پیدا کرده‌ایم و در نتیجه آمار دقیقی براساس میزان استفاده را در اختیار خواهیم داشت.

مورد اول: زبان برنامه نویسی پایتون

پایتون سریع‌ترین زبان برنامه نویسی از نظر میزان رشد و استفاده است. فریمورک‌های متعددی که پایتون در زمینه توسعه وب در اختیار دارد این موضوع را نیز تصدیق می‌کند. در سال ۲۰۱۸ نرخ محبوبیت پایتون برابر با 456 برابر سال پیش بوده و این مقدار هنوز هم در حال افزایش است.

پایتون هر چقدر هم ساختار یک پروژه در آن پیچیده باشد سعی می‌کند در ساده‌ترین حالت ممکن آن را پیاده سازی کند و در نتیجه در فرایند توسعه وب اپلیکیشن‌های بسیار پیچیده انتخاب بسیار با ارزشی است. تنها با یک نگاه به اینفوگرافی زیر می‌توان متوجه این موضوع شد که پایتون چه ویژگی‌های کلیدی با خود به همراه دارد.

پایتون به توسعه دهندگان این کمک را می‌کند تا اپلیکیشن‌های سمت سرور را ایجاد کنند و به خوبی با دیتابیس نیز ادغام شوند. این کار در نهایت باعث می‌شود که مدیریت همه چیز در پایتون به آسانی اتفاق بیافتد.

همچنین پایتون به این موضوع نیز شناخته می‌شود که دارای فریمورک‌های بسیار زیاد در زمینه‌های مختلف است که در ارتباط با توسعه سمت سرور می‌توان فریمورک‌هایی مانند Django، Flask، Pyramid و FastAPI را نام برد.

جنگو در بین تمام فریمورک‌های پایتونی، محبوب‌ترین فریمورک برای توسعه سمت سرور بوده و توسط شرکت‌ها و استارتاپ‌های بسیار زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. جنگو می‌تواند قسمت‌های متنوعی از توسعه سمت سرور را به صورت خودکار مدیریت کند. پنل ادمین، فرایند احراز هویت، پردازش فایل و... بخشی از این امکانات هستند.

جنگو در حال حاضر توسط شرکت‌های بزرگی مانند گوگل، فیسبوک، اینستاگرام، نتفلیکس و... مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مورد دوم: زبان برنامه نویسی جاوا

 از آنجایی که جاوا یک زبان کار آزموده به شمار می‌رود و در مسائل امنیتی یک زبان توانمند است در بیشتر پروژه‌هایی که سطح امنیت بالایی را می‌طلبند مورد استفاده قرار می‌گیرد. بانک‌ها و استارتاپ‌هایی که در زمینه امور مالی فعالیت دارند بیشتر از جاوا استفاده می‌کنند.

بنابر PYPL index جاوا دومین زبان برنامه نویسی محبوب بوده که بعد از پایتون بیشترین استفاده را دارد. جاوا در زمینه مقیاس‌پذیری یک انتخاب بسیار مناسب است. در واقع پروژه‌هایی که به صورت مداوم نیاز به مقیاس پذیری و تغییری داشت می‌توانند به خوبی از جاوا در این رابطه کمک بگیرند.

از طرفی دیگر وجود فریمورک‌های مختلف جاوا در زمینه توسعه وب آن را به انتخابی مناسب برای توسعه اپلیکیشن‌های سمت سرور تبدیل کرده است. Spring، JSF، GWT، Play! و... از جمله فریمورک‌های کاربردی زبان برنامه نویسی جاوا برای توسعه سمت سرور است.

Spring محبوب‌ترین فریمورک جاوا برای توسعه سمت سرور است که با داشتن پیاده‌سازی‌های مختلف در بخش‌های متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. Spring Boot و Spring MVC دو نمونه از محبوب‌ترین پیاده‌سازی‌های این فریمورک به شمار می‌رود.

مورد سوم: زبان برنامه نویسی PHP

درست است که PHP یک زبان برنامه نویسی بسیار قدیمی بوده و تغییرات بسیار زیادی نیز به خود دیده اما PHP منحصرا برای طراحی و پیاده‌سازی وبسایت‌ها ایجاد شد و در واقع کار اصلی آن نیز دقیقا همین موضوعی است که ما آن را در دست بررسی قرار داده‌ایم.

هر چند که می‌گویند PHP یک زبان مُرده است اما در هر حال بنابر آمار PHP پر استفاده‌ترین زبان برنامه نویسی در زمینه توسعه وب است چرا که تقریبا بیشتر از نیمی از وبسایت‌های دنیا از این زبان استفاده می‌کنند.

سیستم‌های مدیریت محتوای مختلفی که با PHP نوشته شده است این حقیقت را بیان می‌کنند که PHP دارای قابلیت‌های منحصر به فردی است و از این رو نمی‌توان آن را به سادگی نادیده گرفت.

وردپرس به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا منحصر به فرد تقریبا ۴۰ درصد از کل دنیای اینترنت را فراگرفته و همین موضوع نیز میزان محبوبیت و استفاده از زبان برنامه نویسی PHP را افزایش داده است.

اما در کنار این موارد PHP دارای فریمورک‌های مختلفی نیز بوده که لاراول به عنوان محبوب‌ترین فریمورک این زبان برنامه نویسی شناخته می‌شود.

لاراول قابلیت‌های بسیار گسترده و عمیقی را در اختیار برنامه نویسان قرار می‌دهد و در نتیجه عمومیت و کارایی بسیار بالایی دارد.

مورد چهارم: زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت

جاوا اسکریپت زبان اصلی دنیای اینترنت است اما از آنجایی که جاوا اسکریپت بیشتر به عنوان زبان برنامه نویسی سمت کاربر شناخته می‌شود در این لیست محبوبیت و آمار استفاده‌ای به اندازه دیگر زبان‌های برنامه نویسی ندارد.

با استفاده از تکنولوژی نودجی‌اس که سازنده اصلی آن تیم‌های توسعه گوگل بودند جاوا اسکریپت توانست به دنیای سمت سرور نیز وارد شده و از قابلیت‌های مدیریت درخواست‌ها و پاسخ‌های کاربران برخوردار شود.

در حال حاضر فریمورک‌ها و کتابخانه‌های مختلفی برای تکنولوژی نودجی‌اس توسعه پیدا کرده که اکسپرس از محبوب‌ترین این موارد است.

در پایان

زبان‌های برنامه نویسی سمت سرور به لحاظ تعداد از آمار بسیار زیادی برخوردار بوده و تقریبا هر زبان برنامه نویسی انتخاب‌ها و کتابخانه‌هایی را برای این کار در نظر گرفته است. از این رو نام آوردن از تمام آن‌ها مطمئنا امکان پذیر نبوده و این اتفاق نیز نیاز به یک تحلیل آماری بسیار بزرگ دارد. ما در این مقاله شما را با چهار مورد از محبوب‌ترین زبان های برنامه نویسی سمت سرور آشنا کردیم و امیدواریم که این مقاله کمک مناسبی به شما کرده باشد.

چه امتیازی برای این مقاله میدهید؟

خیلی بد
بد
متوسط
خوب
عالی
5 از 5 رای

/@arastoo
ارسطو عباسی
کارشناس تولید و بهینه‌سازی محتوا

کارشناس ارشد تولید و بهینه‌سازی محتوا و تکنیکال رایتینگ - https://arastoo.net

دیدگاه و پرسش

برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبت‌نام کنید ورود یا ثبت‌نام

در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید

در حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید